Foredragsholdere

Michael Eddleston

Professor

University of Edinburgh

Michael Eddleston er professor i klinisk toksikologi ved University of Edinburgh, æresoverlege og farmakolog ved Royal Infirmary of Edinburgh, og klinisk leder for Storbritannias nasjonale giftinformasjonstjeneste.

Michael Eddleston utdannet seg i medisin ved Cambridge og Oxford, og tok Doktorgrad under studiene ved Scripps Research Institute i La Jolla. Som medisinstudent fikk han fasinasjon for selvforgiftning i rurale Sri Lanka, og tok et år fri for å utføre en klinisk studie på et sykehus i Sri Lanka, og for å skrive Oxford Handbook of Tropical Medicine. Etter grunnleggende medisinsk opplæring vendte han tilbake til Sri Lanka i fire år som karriereutviklingsstipendiat før han flyttet til Edinburgh for å fullføre spesialistutdanning i medisin. Han ble overlege og klinisk forsker i 2009 og professor i klinisk toksikologi i 2013. Nå leder han en forskningsgruppe som arbeider for å forhindre dødsfall fra akutt forgiftning over hele verden, samtidig som han behandler forgiftede pasienter på den spesialiserte toksikologiavdelingen ved Royal Infirmary of Edinburgh.

Key note lecture – Åpningsforelesning:

Emergency medicine treatment of poisoning
Organophosphate pesticide poisoning and similarities to nerve gas poisoning  

Knut Erik Hovda

Professor

Knut Erik Hovda jobber til daglig som overlege på Akuttmedisinsk Avdeling, OUS og som professor på Institutt for Klinisk Medisin ved Universitetet i Oslo. Han er også klinisk bakvakt på Giftinformasjonen.

Han er spesialist i indremedisin og AMM, og har sin doktorgrad i klinisk toksikologi. Knut Erik Hovda har også et langvarig samarbeid med Leger uten Grenser (MSF) gjennom Metanolinitiativet (MPi – https://methanolpoisoning.msf.no) – et samarbeid mellom MSF og OUS.

Hans hovedinteresse innen forskning er først og fremst toksiske alkoholer, klinisk toksikologi og intensivmedisin, syre-baseforstyrrelser, toksikologi i den tredje verden og nye rusmidler (han sitter bl.a. i styret i Euro-DEN – https://www.euda.europa.eu/organization/euro-den_en ). Med mange års erfaring fra CBRNE-medisinen var han også med som oppfinner av smittekuvøsen Epishuttle (https://epiguard.com).

Tema: En forenklet strategi for vurdering av metabolske acidoser i akuttmottaket – noe å lære av?

Dag Jacobsen

Professor emeritus.

Dag Jacobsen har jobbet med medisinsk akutt- og intensivmedisin siden studietiden på Ullevål i 1970-årene.  Motivasjonen for dette var datidens manglende interesse for unge forgiftningspasienter og selvskadere som ikke fikk systematisk behandling og oppfølging. Et forsøk på forbedring førte til håndboken «Akutte forgiftninger» (Universitetsforlaget 1978 og 1989) og redaktøransvar for Medisinsk metodebok på Ullevål (1990-2019). Via flere spesialiteter, forskning (bla. 2 år i USA) og arbeid i WHO ble han først professor i klinisk toksikologi ved UiO (1996-2022) og deretter avdelingsleder for Akuttmedisinsk avdeling ved OUS (1997-2023).

Dag har i hele sitt yrkesliv ivret for bedre fremskutt kompetanse i våre akuttmottak. Han var med i alle tre utvalg for utvikling av AMM-spesialiteten, og ledet de to siste. I tillegg har han vært koordinator for legers videre- og etterutdanning i HSØ i regi av UiO/Dnlf (1996-2019), og er fortsatt ansatt ved Giftinformasjonen (siden 1988). I 2023 ble Dag vår forenings første æresmedlem.

Tema: Giftmord. Toppen av nok et isfjell?

Marta Ebbing

Fagdirektør Helse Bergen

Marta Ebbing er utdannet spesialist i indremedisin og hjertesykdommer, bred klinisk erfaring og elsket å jobbe i gode team i Akuttmottak – både på Stokmarknes sykehus, Haraldsplass Diakonale sykehus og på Haukeland universitetssjukehus. Hun tok doktorgrad med utgangspunkt i en klinisk behandlingsstudie som ble gjennomført på Haukeland universitetssykehus og Stavanger universitetssykehus

Marta har jobbet hos fylkeslegen i Hordaland og Folkehelseinstituttet i flere år – og liker ordning og reda, utvikling og tilrettelegging for forskning, innovasjon og utdanning. Hun er nå fagdirektør ved Haukeland universitetssjukehus, og har vært det siden november 2018. Der leder hunr FoU-avdelinga med ca. 270 medarbeidere, med en stor bredde av oppgaver

Tema: Forskning i sykehuset med hovedvekt på akuttmottaket

Hjalti Már Björnsson

Emergency Medicine Specialist. Iceland

Dr. Björnsson ble uteksaminert fra Universitetet på Island i 1998. I de neste 9 årene roterte han som trainee i nesten alle kliniske avdelinger ved Landspitali-Universitetssykehuset i Reykjavik, Island, før han dro til USA hvor han fullførte en spesialisering i akuttmedisin ved Eastern Virginia Medical School i Norfolk, VA, i 2010.

Siden 2011 har Dr. Björnsson vært programdirektør for opplæringsprogrammet i akuttmedisin ved Landspitali, og siden 2017 har han vært førsteamanuensis i akuttmedisin ved Universitetet på Island. Dr. Björnsson fungerer også som assisterende klinisk direktør for akuttavdelingen ved Landspitali. Han arbeidet som lege ved Mayo Clinic Health System fra 2016 til 2020 i Minnesota, hvor han tok en pause fra undervisnings- og administrative oppgaver for å gå tilbake til å praktisere akuttmedisin.

Tema: Lessons Learned 30 years of EM in Iceland

Fredrik Bååthe

PhD medical sciences, MSc, senior researcher

Fredrik Bååthe is working towards creating more healthy healthcare organizations, where both patients and employees are cared for. Complexity sciences integrated with sociology and pragmatic social psychology provide theoretical foundation. His interactive research focuses the balancing between quality of patient-care, employees professional fulfillment and organizational aspects.

Based at LEFO-the Institute for Studies of the Medical Profession, Oslo, Norway, he is also linked to ISM-Institute of Stress Medicine, Region VGR, Gothenburg, Sweden. Before engaging in research, he was the Head of the A&E-department at Sahlgrenska University Hospital for five years.

Tema: Bærekraftig arbeidsliv

Sindre Mellesmo

Jubileumsforedrag:

Akutt- og mottaksmedisin; hvordan videreutvikle en bærekraftig spesialitet og veien videre

Sindre Mellesmo er anestesilege med bred og imponerende erfaring gjennom flere år fra prehospitale tjenester og internasjonal arbeid. Sindre har deltatt i både militære oppdrag og med håndteringen av globale helsekriser som Ebola-utbruddet. Sindre har med sin unike kombinerte kompetanse hatt en forståelse og et perspektiv som har være uvurderlig i etablering av AMM spesialiteten som han har hatt en viktig rolle med. Han har i sin karrierere også vært klinikksjef for Akutt- og mottaksmedisin ved St. Olavs Sykehus og senere som spesialrådgiver Akuttklinikken på OUS.

Megha Singh Tveit

Seksjonsoverlege Akuttmottak Haukeland Universitetssykehus

Megha Singh Tveit er Emergency physician, utdannet i Australia. Hun jobber nå som seksjonsoverlege på Haukeland universitetssykehus, og er en spesialist i Akutt- og Mottaksmedisin. Hun har vært en pådriver for å styrke faglig utvikling av AMM både lokalt som medlem i utdanningsutvalget på HUS, og nå nasjonalt, som et styremedlem i NFAMM.

Tema: Forgiftning med kvikksølv

Birte Fagerdal

Sykepleier Kreftavdelingen Haukeland Universitetssykehus

Birte Fagerdal har en Master i Helseledelse fra HVL. Birte Fagerdal disputerte for graden Ph.d i oktober 2024. Avhandllingens tittel er: «Adaptive capacity in hospital teams – a multiple case study». Studien har sett på hvilke faktorer som påvirker teams evne til tilpasning i arbeidshverdagen.

Hun jobber for tiden med Comprehensive Cancer Centre (CCC) sertifiseringen på HUS hvor endel av prosjektet er å utforme felles kompetanseprogram for sykepleiere som arbeider med kreftpasienter på hele sykehuset. I tillegg arbeider hun som Postdoktor ved SHARE senteret på Universitetet i Stavanger. Stillingen er knyttet til EU prosjektet Support4Resilience; «Strengthening resilience and mental wellbeing through the Support4Resilience toolbox for leaders in elderly care».

Tema: Resiliens og team i sykehus – resultater fra en studie av sykehusteam.

Mats Thorrud Grinna

Overlege i akutt- og mottaksmedisin ved akuttmottaket, Drammen Sykehus

Engasjert i ultralydutdanning, og teamarbeid med akutte pasienter i alle fagfelt. Styremedlem i NFAMM.

Tem: CRM  i akuttmottaket (crisis resource management)

SIM-konkurranse

Vi inviterer deg og ditt team til å delta i et uoffisiell Norgesmesterskap i simulering innenfor akutte medisinske tilstander. Målet med konkurransen er å skape en læringsrik og engasjerende opplevelse i klinisk vurdering og effektivt teamarbeid

Fagsykepleiere Haukeland Sykehus

Forskningsseksjon

Forskningskomite i MK

Tema:

Abtrakt og poster presentsjon

Årsmøte NFAMM

Tema:

NFAMM

Festmiddag